Home » Media » Blog » Het nieuwe anti-Tabaksplan van de overheid

Het nieuwe anti-Tabaksplan van de overheid

04 januari 2023
Het nieuwe anti-Tabaksplan van de overheid

Ook de overheid maakt in het nieuwe jaar voornemens rond gezondheid. Met het antitabaksplan wil men terug een versnelling hoger schakelen om zoveel mogelijk mensen te helpen stoppen met roken of verhinderen dat jongeren er ooit mee starten.

Ook de overheid maakt in het nieuwe jaar voornemens rond gezondheid. Met het antitabaksplan wil men terug een versnelling hoger schakelen om zoveel mogelijk mensen te helpen stoppen met roken of verhinderen dat jongeren er ooit mee starten. Al zijn de meest van hun voornemens wel niet voor 2023…

  • Vanaf 1 januari dit jaar mag er niet langer gerookt worden op de perrons van de NMBS.
  • Vermoedelijk ergens in 2024 verdwijnen de tabaksautomaten overal (behalve in voedingswinkels).
  • Er zullen in de toekomst minder (tijdelijke) verkooppunten zijn zoals bijvoorbeeld in cafés of op festivals.
  • Vanaf 2028 wil men de verkoop van tabak dan nog verder verbieden in voedingswinkels groter dan 400m².
  • Vanaf 1 januari 2025 wil de overheid een rookverbod in attractieparken, dierentuinen, kinderboerderijen en speeltuinen.
  • Mogelijk worden sportterreinen, activiteiten van jeugdbewegingen en ingangen van ziekenhuizen en scholen hier nog aan toegevoegd.

​Je merkt het goed, ze mikken hier vooral op plaatsen waar veel kinderen en jongeren komen om hen niet bloot te stellen aan het beeld van een roker in de hoop dat ze er zelf nooit mee beginnen.

Een pakje sigaretten zou dit jaar ook een halve euro duurder worden en de minister maakt zich sterk dat vanaf 2024 een pak sigaretten meer dan 9€ zal kosten. Dit willen ze hand in hand laten gaan met goedkopere prijzen voor groenten en fruit*.

Je stelt je de vraag of sommige maatregelen zolang op zich moeten laten wachten. In Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld heeft men al besloten dat er geen tabak meer verkocht mag worden aan iedereen geboren na 1 januari 2009. Deze maatregel is niet repressief naar de huidige rokers en verhoogt de kans op een gehele uitdoving. 

Over de grens in Nederland dan wordt er stevig gehakt in de verschillende smaakjes voor de elektronische sigaret. Na een overgangsperiode zal er vanaf 1 oktober 2023 enkel nog e-liquids met tabaksmaak verkrijgbaar zijn. Zo hopen ze jongeren te ontmoedigen om het vapen met hazelnootpasta- en mojitosmaak een kans te geven. In België passen ze deze strategie vooralsnog niet toe, maar plannen ze wel ‘swingende namen’ voor sommige smaakjes te verbieden. Mijn gedachten rond deze aanpassingen:

  • Nederland doet een goede zet om jongeren van de e-sigaret af te houden.
  • Nederland maakt het de rokers die willen stoppen moeilijker om de e-sigaret als stopmiddel een kans te geven. De meeste ex-rokers die beginnen te vapen vinden vanuit mijn ervaring de gewone tabakssmaak helemaal niet zo interessant.
  • België zit met zijn mildere aanpak nu wel op een interessant spoor. Door het bannen van swingende namen zijn jongeren mogelijk minder aangesproken, maar kunnen ex-rokers wel nog hun ding vinden om de e-sigaret als stopmiddel te gebruiken.
  • Het is goed dat beide landen blijven inzetten op onderzoek naar de schadelijke effecten van het vapen. Dat deze er zijn is voor de hand liggend. Maar hoe meer details we hebben, des te beter we kunnen gaan nuanceren in het beleid. Idealiter zie ik heil in een verbod voor niet-rokers/jongeren, maar wel het toelaten van de e-sigaret als tijdelijk stopmiddel voor rokers.

*Wat ongezonde voeding betreft heeft de voedingsindustrie belooft vanaf juni 2023 geen televisiespots meer te maken die gericht zijn op jongeren (Bron). Mijn bedenking: hoeveel spots krijgen jongeren nog te zien via klassieke media? De belofte zegt niets over online media.

Bronnen:

Dit artikel maakte onderdeel uit van mijn nieuwsbrief. Wil je deze en meer onderwerpen rechtstreeks in je inbox? Schrijf je dan zeker in! 

Nieuws archief


Online Rookstoppogramma

Herrijs uit de as van je laatste sigaret.

Stop met roken in 30 dagen dankzij ons Online Rookstopprograma.

Zet de eerste stap